Inspirerend! Trevor Noah over de kracht van taal

Cindy KamstraLeesvoer2 Comments

Trevor Noah over de kracht van taal
Wil je boeken lezen over ondernemen of over schrijven? Dan hoef je maar naar een webshop met ondernemersboeken te gaan. Daar vind je stapels boeken over alle aspecten van ondernemen, dus ook over schrijven en zakelijk bloggen. Maar de beste tips en lessen kom je soms zomaar ineens tegen in een boek waarin je ze helemaal niet verwacht. Dat overkwam mij met Kleurenblind van Trevor Noah, dat in de verste verten niet over schrijven of ondernemen gaat. Benieuwd wat een Zuid-Afrikaanse stand-up comedian jou te leren zou kunnen hebben? In dit artikel licht ik een tipje van de sluier op.

Verandering, ik ben er niet gek op. Dus toen stand-up comedian Trevor Noah de presentatie van het Amerikaanse satirische nieuwsprogramma The Daily Show overnam van Jon Stewart, stopte ik na een paar afleveringen met kijken. Ik kon niet aan de nieuwe presentator wennen, dacht ik. Maar niets bleek minder waar: tijdens het zappen betrapte ik me er na een tijdje op dat ik steeds vaker toch weer bij The Daily Show bleef hangen. Intussen ben ik weer een trouwe, dagelijkse kijker. En fan van Trevor Noah, die met hetzelfde soort verwondering naar de wereld lijkt te kijken als ik.

Kleurenblind

Trevor Noah, KleurenblindDus toen Noah zijn boek Born a Crime uitbracht, in het Nederlands vertaald als Kleurenblind, was ik meteen nieuwsgierig. Inmiddels heb ik het gelezen en ben ik diep onder de indruk. Voor wie het niet weet, de komiek werd als kind van een witte vader en een zwarte moeder geboren in Zuid-Afrika, in de periode dat de Apartheid op zijn einde begon te lopen. Zijn levensverhaal is tegelijkertijd hartverscheurend en hilarisch.

Veel van wat Noah in zijn boek schrijft, raakt een snaar bij mij. Een van die dingen is zijn liefde voor en interesse in taal. Tja, ik ben niet voor niks tekstschrijver natuurlijk. Trevor Noah ziet taal als een krachtig instrument dat een grote rol speelt bij hoe we andere mensen zien en beoordelen.

Hij schrijft daar specifiek over: “Bij taal hoort een bepaalde identiteit en cultuur, of in elk geval de perceptie ervan. Als je dezelfde taal spreekt, draag je uit: ‘Wij zijn hetzelfde.’ Een taalbarrière daarentegen draagt uit: ‘Wij zijn anders.’” En even verderop zegt hij: “Het prachtige van taal is dat je die evengoed kunt gebruiken om het tegenovergestelde [van uitsluiting en racisme] te bewerkstelligen: mensen ervan overtuigen dat ze hetzelfde zijn.”

Wat je als ondernemer van Trevor Noah kunt leren

Wij ondernemers kunnen daar ook lessen uit trekken. Over schrijven in onze eigen woorden en zo laten zien wie we zijn. Over het spreken van de taal van onze doelgroep om ze te laten zien dat wij net zo zijn als zij. Over het vermijden van de taalbarrière die vakjargon heet. En over ons onderscheiden van onze concurrenten, door nét even andere taal te gebruiken dan zij doen.

De kracht van taal vormt maar een van de levenslessen in het verhaal dat Trevor Noah in Kleurenblind vertelt. Je zult er ook wijze lessen in vinden over dankbaarheid en respect, om er maar twee te noemen. Al met al vind ik het een ontzettend inspirerend boek, waarbij je zowel kunt lachen als huilen en dat dankzij Noah’s vlotte schrijfstijl heerlijk wegleest. Ik kan het je dan ook van harte aanbevelen. Heb je het gelezen, of ben je van plan om het te gaan lezen? Dan ben ik benieuwd wat jij van zijn verhaal vindt en welke lessen en inzichten je eruit hebt gehaald. Je kunt het me vertellen in de reacties, maar ik vind het ook leuk om er op Twitter, Facebook of LinkedIn verder over te praten!

Wil je meer lezen over taal en doelgroep? Lees dan ook deze blogposts:
 • Schrijf net zo echt als Stephen King
 • Maak van je ideale lezer je ideale klant

 • Over mij

  Cindy Kamstra

  Freelance tekstschrijver in Alkmaar. Net als mijn kat Pippi mag ik graag spelen, alleen speel ik met taal in plaats van nepmuizen. Ik ben altijd mezelf, en help ondernemers om klanten aan te trekken met hun eigen verhaal - zonder opgeklopte taal.

  Share

  2 Comments on “Inspirerend! Trevor Noah over de kracht van taal”

   1. Dank je wel, Marianne! Leuk dat mijn artikel je geïnspireerd heeft om het boek op je lijstje te zetten. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.