Stoomcursus flirten met je lezer: zo schrijf je een pakkende inleiding voor je blogs

Cindy KamstraTeksttipsLeave a Comment

Een pakkende inleiding voor je blogpost schrijven
Niemand zit op jouw blogposts te wachten. Als je wilt dat jouw ideale lezer ze leest, moet je ze verleiden. In dit artikel ontdek je 8 eenvoudige verleidingstactieken die zorgen dat lezers als een blok voor jouw blogposts vallen!

Een pakkende inleiding schrijven voor een blogpost is net zoiets als een originele openingszin verzinnen als je iemand wilt versieren. Hij heeft ook hetzelfde doel: de ander verleiden om je op te merken en hem of haar het gevoel te geven dat hij of zij je beter wil leren kennen.

Die opening is dus best wel een dingetje. Genoeg om er een beetje nerveus over te worden. Want wat nou als je niet origineel genoeg bent om op te vallen tussen alle andere bloggers die naar de aandacht van je lezer dingen?

Ook jij kunt een pakkende inleiding schrijven

Laat me je daarover meteen geruststellen: ook als je de creativiteit en originaliteit van een aardappel bezit kun je een goeie opening schrijven. Je brengt namelijk iets mee dat volkomen uniek is: jouw eigen persoonlijkheid.

Verleid met jouw unieke verenkleed
Natuurlijk, er zijn mensen die een beetje of zelfs veel op jou lijken. Maar het is jouw persoonlijke combinatie van eigenschappen, ervaringen en manier van denken die ervoor zorgt dat er nergens een exacte kopie van jou rondloopt.

Je bent dus altijd origineel! Is dat geen opluchting? Dat was het voor mij wel toen ik me dat een paar jaar geleden realiseerde.

Het eerste wat je moet doen om een pakkende inleiding voor je blog te schrijven is jouw unieke persoonlijkheid erin leggen, zoals een pauw met zijn unieke verenkleed pronkt.

3 manieren om je persoonlijkheid te laten zien

pakkende inleiding schrijvenKoppel het onderwerp van je blogpost aan een persoonlijke ervaring of interesse, zoals ik bijvoorbeeld met succes deed in deze blogpost, en ook in deze.

Gebruik alleen je eigen woorden, hoe simpel en ‘niet zakelijk’ die misschien in jouw oren ook klinken. Want alleen als je je eigen woorden gebruikt, klink je echt als jezelf.

Kijk de kunst af van andere bloggers en leg een verzameling aan van inleidingen die je goed vindt. Onderzoek wat je precies aanspreekt in de stijl ervan, zodat je die stijl ook op je eigen blog kunt toepassen. Zo lang je geen letterlijke kopieën schrijft is er niks mis met het imiteren van een schrijfstijl die voor jouw gevoel goed bij jou past.

Probeer ook deze 5 simpele verleidingstechnieken

Bij een stoomcursus flirten met je lezer hoort natuurlijk ook een onderdeel met concrete verleidingstechnieken. Daar zijn er net als bij gewoon flirten ontelbaar veel van. Hier zijn vijf eenvoudige technieken die letterlijk iedereen snel onder de knie kan krijgen:

1. Geef duidelijkheid

Wees zo concreet mogelijk, zodat je lezer meteen duidelijk heeft wat hij kan verwachten:

  • “In deze blog geef ik 10 tips om beter om te gaan met stress.”
2. Wees behulpzaam

Ga in op de mogelijke problemen en uitdagingen waar je lezer mee worstelt:

  • “Voel jij je totaal uitgeput na een drukke werkdag? In deze blogpost geef ik je direct uitvoerbare tips om je tijd efficiënter in te delen, zodat je aan het einde van de dag energie overhoudt voor leuke dingen.”
3. Ga kort door de bocht

Een prima manier om de aandacht van je lezer snel te trekken. Prikkel hem met een gewaagde of opvallende uitspraak in de eerste zin:

  • “Stress is dodelijk.”
  • “Niemand zit op jouw blogposts te wachten.”
4. Beloof je lezer iets

Geef hem een positief vooruitzicht. Wat kan hij bereiken door jouw blog te lezen?

  • “Volg deze tips en trucs en je hebt gegarandeerd een zorgeloze vakantie.”
  • “In dit artikel ontdek je 8 eenvoudige verleidingstactieken die zorgen dat lezers als een blok voor jouw blogposts vallen!”
5. Hou informatie achter

Bouw een spanningsboog in door informatie weg te laten uit de inleiding. Mensen houden niet van onbeantwoorde vragen en ontbrekende puzzelstukjes en zullen dus op zoek willen gaan naar antwoorden en oplossingen:

  • “Hoe zou je het vinden om een blogpost te schrijven die zo spannend is dat je lezers hem met ingehouden adem lezen?”
  • “Het uitroepteken is de hangjongere van het geschreven woord.”

Je hoeft niet al die technieken toe te passen in elke inleiding die je schrijft, kies de techniek of technieken die het beste passen bij de blogpost die je op dat moment aan het schrijven bent.

Vastgelopen? Zo kom je weer los!

Loop je vast bij het schrijven van je openingsalinea? Sla hem dan even over en schrijf eerst de rest van je blogpost. Er is namelijk geen wet die zegt dat je de inleiding als eerste moet schrijven.

Haal inspiratie voor de inleiding uit je blogpost
Sterker nog, het kan zijn dat je in eerste instantie nog niet helemaal duidelijk hebt waar je precies over wilt schrijven en dat je daardoor vastloopt in je inleiding. Als je dan eerst de rest schrijft, kun je daar de inspiratie voor de inleiding vandaan halen.

En verder? Oefenen, oefenen, oefenen! Schrijf zo veel mogelijk inleidingen, ook al ben je niet van plan om ze ooit te gaan gebruiken. Probeer uit en experimenteer, kijk wat werkt en wat niet werkt.

Kun je daar wel wat hulp van een professional bij gebruiken? Ik geef je graag een gratis en vrijblijvend schrijfadvies op maat! Vraag het aan via deze link.

Volgende keer gaan we leuke koppen en tussenkoppen voor je blog verzinnen.

Wil je daar niets van missen? Schrijf je dan nu in voor mijn blogupdates.


Over mij

Cindy Kamstra

Freelance tekstschrijver in Alkmaar. Net als mijn kat Pippi mag ik graag spelen, alleen speel ik met taal in plaats van nepmuizen. Ik ben altijd mezelf, en help ondernemers om klanten aan te trekken met hun eigen verhaal - zonder opgeklopte taal.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.